Co to vlastně je zdravá strava? Jde o to, že jídlo se připravuje z kvalitních a čerstvých surovin upravovaných bez smažení, fritování, použití chemických přísad a další úpravy, která není tělu prospěšná. Kolébkou tohoto životního stylu je Mnichov, Berlín či Paříž. Nabídka restaurací a bister, které se zabývají tímto stylem stravování, se stále rozšiřuje v celé Evropě. Mnoho lidí si tento styl drží i doma.
Jaké jsou možnosti?
– Fresh strava – zde je dáván zřetel na přípravu jídel z čerstvých lokálních surovin. Strava je připravována z čerstvých ingrediencí. Bio kvalita bývá samozřejmostí. Kdo má málo času na přípravu doma, může si fresh boxy s tímto druhem stravy objednat v mnoha restauracích, které disponují i rozvozem do domácností či zaměstnání. Lze si tak obstarat chutnou a zdravou svačinu celkem jednoduše.
– Raw strava – tato strava je založena na vegetariánství, kde se konzumují tepelně neupravované potraviny. Samozřejmě, že se též upřednostňují bio potraviny, pokud je možnost, mnoho vyznavačů tohoto stylu si pěstuje vlastní ovoce a zeleninu bez chemických přísad, hnojiv a jiných nevhodných látek.
– Strava vegetariánská –zde si lidé vybírají potraviny, které se vyhýbají masu. Pokud jde o velmi striktní dodržování, nepoužívají se při přípravě jídel žádné potraviny, které jsou živočišného původu. Zde platí mnoho stupňů, jak tento typ stravy používat a záleží na rozhodnutí strávníka, do jaké míry bude striktní.
– Zdravá výživa na domácí způsob – velká část populace nezatracuje zdravou výživu, ale používá i normální běžné jídlo, které je nám známé. Je takový jakýsi mix a kompromis mezi striktní zdravou výživou a běžnou stravou českého člověka. Zde se bežně zařazují mezi dny s normální výživou dny odlehčovací, kdy se jí třeba jen syrová zelenina či ovoce, dnes velmi populární smoothie a další zdravé potraviny.
Lidé si doma sami pěstují zdravé plodiny, na zimu si dělají sušené ovoce a zeleninu, kompoty či šťávy, které pak v zimě používají při vaření. Tento způsob sice mnoho lidí zatratí jako neúčinné, ale pro běžný běh života pracujícího člověka je to asi velmi dobrý kompromis, jak si hlídat to, co jíme a přitom moci fungovat v běžném životě.