Pivo si často dává, ať již točené nebo vytažené doma z lednice, mnoho z nás. Vždyť u nás se v českých zemích se vařilo již v dávné minulosti. První zmínky o vaření tohoto chutného moku jsou z roku 993, kdy ho začali vařit v Boleslavem II. založeném Břevnovském klášteře. A vaření piva se v Čechách stalo tradičním. Najdeme zde mnoho velkých i malých pivovarů. Pojďme si o pivu zopakovat alespoň základní informace, které by měl každý správný Čech a Češka znát!
Co obsahuje zdravého?
Pivo obsahuje asi 92 procent vody. Že se k jeho přípravě kromě ní používá ještě slad a chmel je také známo většině konzumentů. Co ale z těchto surovin ten výborný výsledný produkt při vaření získává? Které látky způsobují, že pivo můžeme označovat také jako nápoj zdravý? Je to díky:
– vitamínům řady B
– minerálům (hořčíku, draslíku, fosforu, křemíku)
– stopovým prvkům
– kyselině listové
Pivo dělá dobře, samozřejmě v malém množství, našemu trávicímu systému. Působí preventivně proti žlučovým a ledvinovým kamenům. Také snižuje riziko srdečně cévních onemocnění a snižuje hladinu cholesterolu. Hodí se výborně na „spláchnutí“ tučných jídel. Známe snad něco lepšího na zapití pečené kachničky nebo vepřového masa?
Je alkohol!
Ovšem všeho moc škodí a platí to samozřejmě i v případě popíjení piva. I když má v menším množství na náš organismus ze zdravotního hlediska pozitivní účinky, je při jeho konzumaci potřeba mýt na mysli, že je to především nápoj alkoholický! Se všemi riziky s tím spojenými. “Desítky“ obsahují asi 4 procenta alkoholu, „dvanáctky“ asi 5 procent. Samozřejmě jsou k dostání i piva silnější. Také jsou vyráběna piva nealkoholická a tzv. „pivní limonády“. Před konzumací piva je prostě v zájmu každého z nás dobře vědět co pijeme a v jakém množství. Samozřejmě počítat s tím, že po požití alkoholu nesmíme usedat za volant. Je to bohužel častý nešvar a končívá to tragicky.